Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Nieuws


Bekijk alle berichten

De mantelzorg-pilottraining start komend voorjaar

Speciaal voor partners van mensen met MS

Geplaatst op 15-11-2019

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de mantelzorgtraining, die is bedoeld voor partners van thuiswonende mensen met MS. Dit betekent dat de eerste pilottrainingen in het voorjaar starten. Wilt u meedoen? U kunt zich nu aanmelden! De training is bedoeld om de kwaliteit van leven van zowel mantelzorgers als mensen met MS te verbeteren.

“Want we weten uit ervaring dat de ziekte MS, door zijn onvoorspelbare verloop, vaak een zware wissel trekt op relaties”, aldus Melloney Schenk. Melloney is als Psycholoog verbonden aan MS Expertisecentrum Nieuw Unicum en is projectleider van de pilot van de mantelzorgtraining.

Cognitieve problemen
“De focus van de training ligt op de cognitieve problemen die zich kunnen voordoen bij een naaste met MS”, legt Melloney uit. “Mensen met MS worden trager in het denken of hebben moeite met het aanleren van nieuwe informatie. Met de training leert de mantelzorger deze problemen eerder te herkennen. Ook geven we ze handvatten om hier beter mee om te gaan.”

Opzet
Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2020 de eerste pilottraining van start gaat. In totaal zijn er drie pilots. Die bestaan elk uit twee bijeenkomsten (in Noord- en Zuid-Holland) in combinatie met een thuis te volgen onlinetraining. Aan de hand van de bevindingen wordt de uiteindelijke training bijgeschaafd.

Wat houdt de mantelzorgtraining in?
Melloney: “Tijdens de eerste bijeenkomst komen deelnemers samen om kennis te maken met elkaar. Daarna volgen zij thuis in de eigen tijd de onlinetraining. Het onlinedeel omvat korte video’s waarin deskundigen en mantelzorgers diverse aspecten van MS aankaarten. Hier sluit een theoretisch deel over klachten en symptomen op aan. Ter afsluiting is er een slotbijeenkomst waar ruimte is om ervaringen te delen.”

Vragen of hulp
Ze vervolgt: “Omdat onzekerheid een grote rol speelt bij deze ziekte, is het mogelijk om tussen de onlinetraining en de tweede bijeenkomst vragen te stellen aan een MS-deskundige. Als deelnemers bijstand nodig hebben in de vorm van psychologische of verpleegkundige hulp, dan kunnen zij dit tijdens de training voorleggen.”

Wilt u de pilottraining volgen?
Bent u partner van een thuiswonende MS-patiënt, dan kunt u zich opgeven voor de pilottraining. Stuur een mail naar Melloney Schenk via mschenk@nieuwunicum.nl.

Subsidie
Deze training voor mantelzorgers van patiënten met MS wordt ontwikkeld door MS Expertisecentrum Nieuw Unicum. En het wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting MS Research.


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden