Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Nieuws


Bekijk alle berichten

Praat mee over wetenschap en MS

Geplaatst op 27-11-2019

Op woensdag 27 november 2019 was de documentaire ‘MS’ te zien op televisie bij het programma 2DOC. De documentaire gaat over de ervaringen en vragen van een patiënt en de ambities en kennis van een wetenschapper. De wens voor een oplossing is bij beiden aanwezig. En beiden geloven in de wetenschap. Maar de patiënt zoekt iets waar ze nu baat bij heeft; iets wat de wetenschap haar nu nog niet kan bieden. Kan de wetenschap helemaal niks betekenen voor mensen met MS?

Ieder persoon met MS is anders. Voor mensen met relapsing remitting MS, waarbij de huidige middelen de ziekte stabiel houden, heeft de wetenschap een duidelijke positieve bijdrage. Helaas, heeft  wetenschappelijk onderzoek nog geen goede oplossing voor progressieve MS opgeleverd. Dit is iets wat de aandacht heeft van vele wetenschappers, waaronder ook veel neurologen, wereldwijd en wat ook de hoofdvraag is van het onderzoek van het MS Centrum Amsterdam. Hoe stoppen we de progressie bij MS?

Op woensdag 22 januari 2020 vertonen we de documentaire in het auditorium van het O2-gebouw van VUmc, waarna we met de zaal in gesprek gaan over welke onderzoeksvragen er leven bij mensen met MS en hun naasten. Voorafgaand aan het gesprek met de zaal geven twee onderzoekers uitleg over hoe vragen van mensen met MS kunnen leiden tot een onderzoeksproject. Hersenonderzoeker Antonio Luchicchi vertelt over zijn onderzoek naar de oorzaak van MS en neuroloog Brigit de Jong vertelt over haar onderzoek naar diëten bij MS.

In het gesprek met de zaal gaat het niet alleen om de grote thema’s, zoals: wat is de oorzaak van MS en wanneer is er een medicijn tegen MS, maar ook over kleine vragen. Over symptomen waar mensen met MS last van hebben, maar weinig over bekend is, of over problemen waar ze tegenaan lopen bij hun dagelijkse bezigheden.

Het complete programma kunt u hier als pdf downloaden.

Meldt u aan voor de bijeenkomst op 22 januari 2020 via het formulier. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden